Recepti.co.yu
[niste registrovani]

prijavite se
F O R U M sponzorisan link  
19.10.2019
RECEPTI SAVETI REČNIK PORTAL REGISTAR FORUM
Moji.Recepti.co.yu
:: OBLASTI ::
 :: HRANA I LJUBAV
 :: KUHINJA
 :: NAMIRNICE
 :: KUVARI, KNJIGE...
 :: ZDRAVLJE
 :: INTERNET KUVARI
 :: TV KUVARI
 :: JELA
 :: ISHRANA
 :: RECEPTI.CO.YU
 :: PREHRAMBENA INDUSTRIJA
 
:: TEME ::
 :: Da li ljubav ulazi na usta?
 :: Nacionalne kuhinje
 :: Hrana i zdravlje
 :: Pomoc za zdravu ishranu
 :: Sta je zdrava hrana?
 :: Žene obožavaju Olivera?
 :: Kuvati srcem (RTS)
 :: Koliki je gubitak hranljivih materija pri termickoj obradi?
 :: Coolinarika.com na simpozijumu E-Trgovina 2005...
 :: Ljubav...
 :: Provereni recepti
 :: Kineska kuhinja
 :: Pirinač
 :: Posna jela
 :: makrobiotika
 :: Makrobiotička jela
 :: Volim da jedem i to mi ne smeta :-)
 :: Proverene, korisne dijete
 :: dijete
 :: makrobiotika
 :: Obavestenja
 :: Zahvalnice
 :: Utisci
 :: Sugestije i primedbe
 :: Prijava greske
 :: Voki Kostic - majstor dobre kuhinje
 :: Studentska kuhinja :)
 :: URINO TERAPIJA
 :: Omiljena marka čokolade!
 :: Kinder Lada !!!
 :: Recepti za blender i food processor
 :: razmena iskustva profesionalnih majstora
 :: Lekovito bilje
 :: casopisi
 :: Internet kuvari
 :: komunikacija izmedju kuvara
 :: komorac
 :: Srednjevekovna srpska kuhinja
 :: ON LINE kuvar
 :: marcipan
 :: prezle
 :: kako se cuvaju najbolje namirnice?
 :: dorucak u krevetu
 :: makrobiotika
 :: CD kuvar sa 5000 recepata
 :: Smrsajte bez gladovanja i dijete!
 :: Resite problem dijabetesa u samo 90 dana!
 :: Kuhinje sveta-Kulina mundi
 :: Kuhinja Niskog kraja
 :: niska kuhinja
 :: Novosti[scriptscript]
 :: Sarajevska Kuhinja (recepti)
 
:: PORUKE ::
 :: Poslednje poslate
 :: Po korisniku
 :: Najviše odgovora
 :: Najmanje odgovora
 
:: INFO ::
 :: O forumu
 :: Pomoc
 :: Marketing
 :: Moderator

PORUKE U DISKUSIJI:(576)
[ posalji novu poruku ]
:: Lekovito bilje
Korisnik
BJeannette

Cicak ili arctium lappa,zovu ga još i repušina,lepak,repuv.U korenu ove biljke(radix bardanae),kad se upotrebi svež u prolece(ili kad se propusti kroz alkoholnu paru,pa se onda osuši na suvom,toplom vazduhu i cuva na suvom mestu da se ponovo ne ovlaži i ne truli),ima sastojaka:inulina,nerastvorljive gume,ulja, tanina, kalijumfosfata, kalcijuma, magnezijuma i zejtinasto lepljive materije.Ti sastojci deluju veoma povoljno u lecenju kožnih cireva.Oni preseku bolest,bolovi prestaju i gnojni cepcic brže izadje iz cira.i drugi se cirevi više ne pojavljuju.Ove rezultate je potvrdilo više naucnika.
ovaj koren dakle se može upotrbiti svuda gde je koža tako reci poroyna,te kroz znojne žlezdice,pored dlaka ili kroz epidermu i pore propušta lako zarazne klice koje izazivaju potom vece ili manje cireve.A poznato je da osim kod zaprljanaj može da se dogoditi i pojava istih i kod obolelih od šecerne bolesti.

koren od cicka se upotrebljava kao odvar,u dozi 60 grama sveža korena na litar vode.kako je suv koren bez delovanja,treba iz svežeg korana izvuci mek zgustak(ekstrat),cuvati ga i davati po 1-2 grama dnevno.

Apotekari ga mogu spremati u pilulama po ovom receptu:

Ekstrat cickovog korena
extr.molle radicis bardanae----0.2 grama
i slatki koren (glyczrrhiza glabra) dodati za dozu pilule
pilule se uzimaju od 5-10 dnevno.

eliksir se pravi na sledeci nacin
ekstrakt cickovog korena--8 grama
garusov eliksir -- 80 grama
prost sirup po potrbi,obicno do doze od 200 grama

Svež koren se upotrebljava pri lokalnoj upotrebi kod perutanja lica,rusa, lišaji, ekcem i drugo

poslato
9.2.2006
u 13:12:28
[ posalji novu poruku ]
PRIJATELJI FORUMA
 

 

 

 

 

vrh strane

 
  POMOĆ - O SAJTU - MARKETING - WebMaster  
  Copyright © 2004-2011 Recepti.co.yu
dizajn i razvoj : svemirNet